Activitati PAPI

Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

12. Euro volunteers for e-inclusion (EVE) - 2011

Proiectul Euro volunteers for e-inclusion - EVE se va desfasura in localitatea Durau, jud. Neamt, cu participarea a 40 de tineri din 5 tari europene (Romania, Irlanda, Spania, Austria, Turcia ), avand ca obiectiv realizarea de parteneriate utilizand instrumente e-inclusion.

Implementarea acestui proiect se bazeaza pe un parteneriat constituit din 5 tari ale Uniunii Europene: Romania, Irlanda, Spania, Austria, Turcia.

Proiectul, prin obiectivele sale sprijina realizarea a 3 obiective generale expuse in baza legala a Programului TIA:

 • promovarea includerii tinerilor prin utilizarea instrumentelor TIC in vederea consolidarii coeziunii sociale europene;
 • facilitarea unui schimb de bune practici in vederea dezvoltarii de parteneriate utilizand instrumente e-inclusion;
 • promoveaza cooperarii europene in domeniul tineretului.

Perioada de implementare: 01.12.2011-31.07.2012, iar perioada in care se vor desfasura activitatile/setul de evenimete prezentat in anexa: 01.03.2012-10.03.2012

Proiectul isi propune sa:

 • organizeze activitati de interactiune pentru tinerii participanti din cele 5 tari partenere care sa reflecte nevoia comuna de integrare a tinerilor dezavantajati prin promovarea instrumentelor e-incluziune;
 • promoveze expertiza si bunele practici in domeniul tinerilor cu nevoi speciale care sa conduca la proiecte si parteneriate durabile prin cooperarea europeana;
 • realizeze constituirea uni network multiplicator privind promovarea valorilor europene;
 • realizeze un schimb de experienta interculturala in randul tinerilor;
 • promoveze schimbul de experiente si abordari ale muncii in domeniul tineretului si ale educatiei neformale in Europa;
 • contribuie la dezvoltarea unor parteneriate mai puternice si de mai buna calitate intre organizatiile de tineret din Europa, prin utilizarea instrumentelor e-incluziune.

Dintre prioritatile permanente ale programului TIA, acest proiect mai sustine importanta si rolul diversitatii culturale care va fi evidentiata prin participarea a 40 de tineri cu nationalitati diferite, prin organizarea serilor interculturale cat si prin prezentarea perceptiei de voluntariat in diferite culturi din tarile participante. Proiectul faciliteaza si includerea tinerilor cu posibilitati reduse din mediu rural, setul de evenimente/activitati din cele 10 zile desfasurandu-se in mediul rural, acest spatiu oferind de cele mai multe ori facilitati de cazare, masa si instruire in conditii optime. Astfel vom incerca sa diminuam prejudecatile fata de tinerii din mediul rural.

Proiectul, in urma implementarii sale, va facilita crearea unui cadru de cooperare intre cei 40 de tineri din 5 tari UE, pe o perioada de 10 zile, prin organizarea unor workshop-uri/ateliere de lucru, dezbateri destinate identificarii crearii de parteneriate care sa urmareasca dezvoltarea si implementarea de proiecte e-incluziune.

Totodata, in urma implementarii proiectului se vor genera idei de proiecte viitoare pe programul “Tineret in Actiune”, cu precadere pentru tinerii din comunitatile implicate, utilizand instrumente e-incluziune.

Nu in ultimul rand, proiectul va scoate in evidenta rolul educatiei nonformale prin diversitatea metodelor utilizate, acestea devenind ulterior o baza a abilitatilor obtinute de catre toti tinerii participanti.

Activitatile propuse a se implementa sunt:

1. Promovarea proiectului in comunitatile participante : stabilirea caracteristicilor de promovare, elaborarea materialelor de promovare, communicate de presa

Coordonatorul de proiect impreuna cu liderul de grup din partea grupului din Romania si voluntarii din cadrul organizatiei vor intocmi un comunicat oficial de presa in care se vor anunta : titlul proiectului, finantatorul acestuia, scopul si obiectivele proiectului, precum si partenerii implicati in proiect.

Pentru o mai buna vizibilitate la nivel european si nu numai, coordonatorul de proiect va contacta partenerii si va trimite acestora comunicatul de presa, care va putea fi postat pe site-urile partenerilor si diseminat in randul altor institutii din tarile implicate in proiect.

Vor fi publicate online pe portalul international www.ecomunitate.ro si site-urile partenerilor internationali participanti la implementarea proiectului informatii relevante despre proiect.

Deasemenea se va realiza un cont de facebook unde liderii de grup vor trebui sa inscrie fiecare tanar participant la evenimentul de identificare a potentialilor parteneri nationali si transnationali pentru dezvoltarea de proiecte (durata 10 zile), astfel incat toti sa fie cat mai familiarizati si implicati in activitatile care se vor desfasura in aceasta perioada.

2. Selectarea beneficiarilor directi - formular de inscriere - identificare nevoi si asteptari - 8 voluntari din fiecare tara

3. Pregatirea evenimentului - video conferinte (2) cu toti partenerii : invitatii, stabilirea agendei etc.

Coordonatorul de proiect, in regim de voluntariat se va ocupa de toata logistica necesara desfasurarii evenimentului pe toata durata (10 zile). Se va trimite promotorilor din cadrul proiectului programul detaliat pe activitati si pe zile. Se va urmari indeaproape atingerea rezultatelor stabilite in programul de activitati. Se vor achizitiona toate materialele logistice.

4. Desfasurarea evenimentului de identificare a potentialilor parteneri nationali si transnationali pentru dezvoltarea de proiecte : agenda zilnica 10 zile (ziua 10 : evaluarea finala)

Acest set de evenimente se vor desfasura pe o perioada de 10 zile. Sosirea participantilor va avea loc in ziua premergatoare inceperii activitatii, iar plecarea in functie de programarile facute in ziua imediat urmatoare incheierii evenimentelor.

Cazarea se va face la o pensiune din localitatea Durau, iar meniul va fi diversificat. Pentru serile interculturale fiecare echipa nationala va putea pregati, cate ceva specific tarii de provenienta.

Transportul participantilor se va realiza cu avionul, trenu, sau auto, in functie de locatia din care vin. Programul detaliat de desfasurare a evenimenutlu/setului de evenimente este anexat prezentei propuneri de proiect.

La final, fiecare participant va primi un CD cuprinzand fotografii din timpul schimbului, produsele workshopurilor.

5. Follow up - cel putin 1 parteneriat care a identificat o oportunitate pe o idee de proiect ce se poate finanta prin una din Actiunile programului Tineret in Actiune ex: realizarea unui manual de instrumente e-inclusion, stimularea de noi proiecte pe Tineri in Actiune, pe noi Actiuni

6. Evaluarea finala : oral si scris

Cel putin un parteneriat care a identificat o oportunitate/idee de proiect care se poate finanta prin una din Actiunile programului Tineret in Actiune.

7. Diseminarea bunelor practici - este un proces continuu si se va desfasura pe toata durata de implementare a proiectului de fata, link-ul creat la site-ul www.acdcromania.ro, pe portalul international www.ecomunitate.ro si site-urile partenerilor internationali participanti la implementarea proiectului. Grupul de discutie si intalnire - facebook va fi folosit ca mijloc de comunicare intre parteneri pentru schimbul permanent de informatii.

O diseminare intensa se va realiza prin intermediul materialelor de promovare: 200 pliante, 50 CD-uri, 50 de afise, 10 invitatii catre institutii interesate si 10 catre reprezentantii mass-media. Vom face o solicitare ANPCDEFP pentru a primii materiale de promovare a Programului TIA ce vor fi diseminate in timpul evenimentelor.

8. Monitorizarea, evaluarea si valorizarea proiectului

Se va realiza o monitorizare, in primul rand al parteneriatului, care va trebui sa fie eficient si sa se respecte toate regulile de comunicare, de selectie a beneficiarilor, de facilitare a activitatilor din cadrul grupurilor, cat si promovarea bunelor practici folosite in acest proiect. Se va realiza o monitorizare a interactiunii tinerilor care provin din diferite tari in vederea satisfacerii acestora cu conditiile de cazare si masa cat si cu activitatile creative din cadrul evenimentului. Orice incovenient va fi monitorizat si rezolvat in timpul cel mai optim. Partea de monitorizare tehnica in ceea ce priveste atingerea obiectivelor proiectului, dezvoltarea de abilitati propuse si impactul proiectului se va monitoriza de catre aplicant si parteneri.

Evaluarea proiectului se va realiza de catre beneficiar si promotorii proiectului, astfel dupa finalizarea evenimentului de 10 zile se va trimite catre toti promotorii un chestionar de evaluare online, care va masura daca obiectivele au fost atinse, gradul de atingere al asteptarilor promotorilor si participnatilor, impactul asupra participantilor si organizatiilor implicate. Pe parcursul celor 10 zile se vor realiza evaluari periodice pentru a vedea gradul de satisfactie al participantilor, acestea fiind facute verbal sau prin postituri. In fiecare seara se va organiza o sesiune de evaluare cu liderii grupurilor participante, evaluare verbala si dezbatere in grup. La sfarsitul perioadei de desfasurare a evenimetului se va distribui tinerilor cate un chestionar de evaluare care va avea 3 componente: componenta organizatorica legata de transfer, masa , cazare, spatiu de lucru, logistica, componenta de impact privind temele abordate, metodele nonformale utilizate si timpul de lucru si o componenta de realizare a obiectivelor cu indicatii catre prioritatile programului TIA cat si dorinta de a participa in cadrul altor actiuni TIA.

Valorizarea proiectului va fi obligatorie pentru toti promotorii implicati si consta in actiuni de continuare a ideii de proiect, de organizare a altor evenimente avand aceeasi promotori si de permanentizare a comunicarii intre voluntarii organizatiilor prin platformele create.

Proiectul se doreste a fi baza unui program de promovare a voluntariatului si a cetateniei europene in randul tinerilor din tarile UE.

Includerea tinerilor cu posibilitati reduse va fi un element de valorizare continua pentru beneficiar si promotori. Aceasta componenta ar trebui sa fie un MUST pentru programele TIA si nu la decizia fiecarei organizatii aplicante pentru proiect.

Metodele si tehnicile de educatie nonformala utilizate in cadrul proiectului vor fi valorizate de catre facilitatorii implicati in cadrul altor schimburi si activitati de tineret, iar link-ul nou creat va permite postarea celor mai apreciate metode pentru a putea fi accesibile si altor lucratori cu tinerii care nu au participat direct la acest set de evenimete.

Dimensiune interculturala:

Proiectul Euro volunteers for e-inclusion isi propune sa sustina dialogul si intalnirile interculturale intre tinerii din mediul rural din Romania (tinerii din comunitatea Hangu, impreuna cu tinerii din comunitatile ce alcatuiesc grupul tinta: Saschiz, Valea Moldovei, Jurilovca, Valea Viilor) si cei din tarile partenere la implementarea proiectului (Irlanda, Turcia, Austria, Spania).

Fiecare dintre tinerii participanti va avea ocazia sa-si prezinte diversitatea culturala, maniera in care sprijina prevenirea si combaterea rasismului, a prejudecatilor si atitudinilor ce conduc catre excludere. Totodata fiecare participant va prezentra maniera in care sunt atrasi tinerii din comunitatile lor pentru sprijinirea activitatilor de e-incluziune. Va fi dezvoltat sentimentul tolerantei si al intelegerii diversitatii, prin exemplele concrete date de catre participanti. Se va incuraja metoda prezentarii unor povesti de succes referitoare la activitatile de e-incluziune din fiecare tara participanta.

Proiectul creste constientizarea pozitiva a tinerilor asupra altor culturi si sustine dialogul, cat si intalnirile interculturale cu alti tineri din medii si culturi diferite. Participantii provin din 5 tari diferite, cu obiceiuri si medii culturale diferite. Astfel proiectul de fata cunoaste o dimensiune interculturala in toate fazele sale, facilitandu-se comunicarea interculturala atat in randul grupurilor de lucru cat si intre organizatorii evenimentului final. Dimensiunea interculturala va cunoaste o intensitate ridicata prin evenimentele ce se vor organiza in fiecare seara interculturala, cand fiecare grup pe tara va trebui sa realizeze o prezentare a tarii de origine, unde participantii vor avea ocazia sa cunoasca traditiile, cultura, gastronomia, dansurile cat si stereotipurile create in timp de fiecare cultura in parte.

Activitatile desfasurate in cadrul acestui proiect nu promoveaza participarea limitata a diferitelor grupuri minoritare (religie, minoritate sexuala, etnica, etc)., astfel diversitatea va fi tolerata in toate formele ei. Vom folosi toate diferentele culturale intr-un mod cat mai creativ pentru a propune activitati de diversitate culturala cat mai variate.

Se va lucra permanent in grupuri mixte cu participanti din toate tarile partenere. Astfel gradul de incurajare a intelegerii reciproce in randul tinerilor, va constitui regula de baza in cadrul activitatilor.

Dimensiune europeana:

In cadrul proiectului am considerat ca este important ca tinerii sa exploreze sentimentul de cetatenie europeana si sa inteleaga rolul acesteia in contextul actual si viitor al Europei.

Se resimte nevoia unei puternice politici antidiscriminatorii, a recunoasterii grupurilor dezavantajate economic sau geografic, a incurajarii lor spre identificare sau cel putin spre a simti sensul apartenentei la sistemul de valori europene promovate de UE.

Astfel programul TIA devine accesibil pentru toti tinerii si este un instrument utilizat in incurajarea intelegerii reciproce, a diversitatii culturale cat si a extinderii UE.

Prin setul de evenimente ce se va implementa in cele 10 zile, se urmareste ca toti participantii sa-si amplifice gradul de constientizare cu privire la contextul european in care traiesc. Schimburile de idei de bune practici si schimburile interculturale vor ajuta la realizarea acestui deziderat intr-o maniera atractiva si interactiva. Va fi stimulat sentimentul de cetatenie europeana al tinerilor participanti la evenimente, rolul lor in contextul actual si viitor al Europei.

Prin discutiile, dezbaterile si schimburile interculturale ce sunt prevazute in agenda anexata, fiecare participant din toate cele 5 tari partenere va avea posibilitatea sa-si prezinte propriile exemple de bune practici, nevoile comune, traditii, obiceiuri, probleme cu, care se confrunta tinerii etc.

PROMOTOR/COORDONATOR: COMUNA HANGU JUDETUL NEAMT

COORDONATOR PROIECT:

MANAGER RECL HANGU NEAMT EC. MIHAI CONUT

PARTENERI:

ROMANI:

 • VALEA VIILOR JUD. SIBIU;
 • JURILOVCA JUDETUL TULCEA;
 • SASCHIZ JUDETUL MURES;
 • ASOCIATIA ACDC.

STRAINI:

 • Westmeath Community Development Ltd.- IRLANDA;
 • Die Qeurdenker - AUSTRIA;
 • Guven Egitim ve SagliK Vakfi - TURCIA;
 • Fondation Esplai - SPANIA

BUGETUL PROIECTULUI: 44.162 $

Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12