Cultura

Printre locurile incarcate de istorie, din "Tara Hangului", Manastirea Buhalnita, declarata monument istoric, ocupa un rol primordial. Numita multa vreme Manastirea Hangu, a fost ctitorita de voievodul Miron Barnovschi, in anul 1627. In anul 1958, cand incepe stramutarea, biserica fostei Manastiri Buhalnita a fost demolata, cu grija si reconstruita intocmai, pe locul unde se afla in prezent functionand ca biserica parohiala.

Monumentul, pastrand arhitectura manastirilor din zona, cu mai putine ornamente, este inconjurat de un zid de piatra de rau, iar intrarea in incinta este strajuita de turul clopotnita, o constructie prismatica, lipsita de asemenea, de trasaturi. Arhitectura austera, zugravita in alb, in contrast cu spatiul verde din curtea bisericii, lasa loc meditatiei si linistii spirituale, nu prea des intalnite.

Un alt monument care merita vizitat este "Biserica din lemn" din satul Chiriteni, biserica stramutata din "Gura Hangului", zona aflata, in prezent, sub apele lacului de acumulare. Biserica reconstruita, dupa vechiul plan, in stil specific moldovenesc, din barne de brad, cu acoperis din dranita, in baza decretului 254 din 1957, este situata pe cea mai inalta colina, de unde se poate vedea intregul tinut, in toata splendoarea lui.

"Izvorasul" este publicatia care apartine colectivului de redactie format din cei mai talentati elevi ai Scolii Hangu, care scriu sub directa indrumare si supraveghere a profesurului de istorie Druga Gheorghe.

Printre oamenii de seama ai comunei se numara compozitorul GAVRIL GALINESCU, muzeograful CONSTANTIN MATASA si invatatorul teoctist Galinescu, unde se afla o adevarata arhiva de documente si fotografii, cu privire la istoria acestor locuri.

Traditii:

Obieciurile sarbatorilor de iarna raman totusi, cele mai spectaculoase. Hanganii au facut din aceste sarbatori un alt prilej de bucurie, insotit de colinde, jocuri cu masti si piese de teatru folcloric.