Scoala cu clasele I-VIII - Hangu

Istoricul scolii

Scoala Hangu de astazi continua o traditie destul de veche in regiunea situata la poalele Masivului Ceahlau.

Din marturisirile orale, consemnate de invatatorii Gheorghe Cadere si Grigore Grigorescu, o activitate de invatare a scrisului si cititului exista inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Aceasta activitate era desfasurata de calugari sau calugarite de la diverse schituri existente in regiune, adusi (aduse) de hanganii instariti si mai ales de preoti, pentru a invata pe copii lor carte. Activitatea de invatare avea loc in tinda bisericii. Copii invatau primele notiuni (cititul si scrisul) pentru a urma seminarul cu scopul de a deveni preoti sau pentru a ramane in locul parintilor lor, dascali si diaconi.

Scoala Primara

La inceputul sec. XIX un rol deosebit in educarea copiilor l-a avut dascalul Ion I. Teodorescu care a scos scoala din tinda bisericii, mutand-o intr-o casa a unui locuitor din Hangu. Acest invatator, ca si calugarii, era platit de parintii elevilor.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a adus o schimbare fundamentala in activitatea de invatare. Incepand cu anul 1865, invatamantul primar devine gratuit si obligatoriu, un invatamant de stat. Se infiinteaza primele scoli de stat si in regiunea hangului - Scoala de la Buhalnita, de la Schitul Hangului si din Gura Hangului in anul 1865, invatatori fiind Ion Boncescu, Petre Salagean si Ion Teodorescu. Scoala de la Buhalnita functiona in chiliile fostei manastiri, iar cele din Hangu in case cu chirie.

Scoala Gimnaziala

Directia gimnaziului a fost data profesorului Gavriil Galinescu care a reusit sa-l mentina pana in anul 1930, cand se desfiinteaza fapt ce a provocat nemultumirea hanganilor. In anul 1930, hanganii prin preotul Pantelimon Grigoriu si avocat Ioan Hotnog, obtin de la ministrul Instructiunii si Cultelor infiintarea unei scoli comerciale care se desfiinteaza in 1931, Hangu ramanand fara nici o scoala secundara, continuandu-si existenta scolile primare din Gura Hangului si Audia.

Scoala Gimnaziala

In timpul regimului comunist, se va generaliza invatamantul de 7 clase, apoi de 8 clase si chiar de 10 ani. Dupa construirea barajului de la Izvorul Muntelui si realizarea Lacului de acumulare "Izvorul Muntelui", localul scolii se va muta in cladirea unde astazi se afla Dispensarul si Posta. Localul actual al Scolii Gimnaziale a fost construit in 1965. In concluzie, Scoala Gimnaziala Hangu, continua traditia scolilor primare din Gura Hangului si Audia, apoi a Gimnaziului din Hangu.

Copyright © 2021. | Toate drepturile sunt rezervate. | Autor: Marcoci Vasile